Skrb varnost in zdravje je odgovornost tako delodajalca kot zaposlenih. Marsikaj lahko za svoje boljše počutje naredimo že sami. Kako poskrbeti za svoje »Boljše počutje v delovnem času« bomo odkrivali na delavnici, ki bo potekala 28. januarja 2025 od 9.00 do 13.00 v Mladinskem centru Vič. Delavnica bo razdeljena na dva glavna, za ohranjanje našega zdravja in dobrega počutja še kako pomembna sklopa, in sicer: prehrana in gibanje.

1) GIBANJE

Vadba brez telovadbe – gibalni odmori (60 minut)

Kar 22 % vseh bolniških staležev v Sloveniji je povezanih s kostno-mišičnimi obolenji, ki so ena najpogostejših oblik poklicnih bolezni. Večina se jih razvije postopno in običajno ne nastanejo zaradi enega samega dejavnika.
Na delavnici bomo spoznali, kako s preprostimi vajami, ki jih lahko izvajamo kjerkoli, zmanjševanju tveganja za nastanek in razvoj kostno-mišičnih obolenj. S preventivnimi gibalnimi vajami lahko sami največ storimo za svoje dobro počutje in življenje brez bolečin. Vaje, ki jih lahko izvajamo v gibalnih odmorih bodo prilagojene značilnostim sedečega in stresnega delovnega mesta.

2) PREHRANA

Predavanje o prehrani – Pregrizi se čez delovnik (75 minut)
Kaj jesti, da produktivnost ne pade ravno takrat, ko jo najbolj potrebujejo?
Marsikdo se ne zaveda dometa pomena prehrane za naš organizem. Vemo, da je od tega, kaj jemo odvisen naš izgled, predvsem naša postava, hrana pa vpliva tudi na kakovost naše kože, las, nohtov …
Vemo tudi, da hrana nekako vpliva na naše splošno počutje in produktivnost, vendar kako?
Na delovnem mestu preživimo kar 1/3 našega dne in to v času vsaj dveh, če ne treh dnevnih obrokov.

Na predavanju skozi predstavljene vsebine spoznamo:
✓ katere obroke izbrati, da dosežemo občutek sitosti, a nas hrana ne upočasni,
✓ kako s hrano povečamo produktivnost, spodbudimo sposobnosti razmišljanja, pomnjenja, koncentracije ter zmanjšamo neugodne učinke stresa in tudi
✓ katera živila so pomembna, da znižamo število sezonskih obolenj in posledično odsotnosti zaradi bolniške.

Za dosego zgoraj naštetega, Dietetik priporoča naslednje korake:
1. MODUL – Zdrava prehrana (PREDAVANJE) – 30 min
➢ Kaj je zdrava (pre)hrana?
➢ Razlika med hranilno in energijsko gostoto živil in kako sestaviti optimalen obrok.
➢ Koliko naj pijemo?
➢ Kako sestaviti zdrav krožnik?
2. MODUL – Prehrana na delovnem mestu (PREDAVANJE) – 45 min
➢ Načrtovanje jedilnika glede na delovne obveznosti.
➢ Primeri zajtrkov, ki zjutraj ne vzamejo več kot nekaj minut.
➢ Kako se odločiti, kaj izbrati v menzi oz. okoliških ponudnikih prehrane?
➢ Primeri »SOS obrokov« – da bomo zdravo jedli tudi, ko načrti padejo v vodo.

Delavnica priprave zdravih snackov – Kwa nej jem? (75 min)

Kako teorijo pretvoriti v prakso? Je priprava zdravih snackov res tako zapletena?
Na koncu predavanja vedno vsi ugotovimo, da že vse vemo. Zelenjava in sadje sta boljša izbira, za žejo bomo pili vodo, sladkorju in premastni hrani pa se bomo raje izogibali. A ne glede na vse to, se spet znajdemo v situaciji, ko v roki držimo gazirano pijačo in masten sendvič, po katerem se še nikoli nismo počutili dobro, na sestanku pa roka kar sama od sebe sega po piškotih.
Prelevimo se v master chefe svoje usode in z nekaj malega iznajdljivosti pripravimo hranilno dodelane in uravnotežene obroke, ki jih lahko takoj od naslednjega dne naprej začnemo vključevati v svoj vsakdan. Dobiti novo znanje ne pomeni le pridobivanje informacij, ampak predvsem kako te informacije uporabiti koristno sebi.

 

IZVAJALKA: Katja Simić

diplomirana dietetičarka, mentorica študentom Fakultete za vede o zdravju, Univerze
na Primorskem in predavateljica o zdravi prehrani ter trenerka športnega plesa, vaditeljica športne rekreacije za odrasle in starostnike z izkušnjami vodenja različnih starostnih skupin od leta 2004.
Rada združi obe svoji strasti ter uči tako o pomenu zdravega prehranjevanja kot tudi gibanja za ohranjanje zdravja in vitalnosti.

DIETETIK Priporoča www.dietetik-priporoca.si