V torek, 28. januarja smo v Mladinskem centru Vič organizirali delavnico “Boljše počutje na delovnem mestu”. Delavnico je vodila diplomirana dietetičarka Katja Simić, ki nam je na praktičnih primerih pokazala kako lahko poskrbimo za svoje boljše počutje na delovnem mestu in v vsakdanjem življenju.

Delavnica je bila razdeljena na dva glavna sklopa, in sicer: prehrana in gibanje.

Ker je kar 22 % vseh bolniških staležev v Sloveniji povezanih s kostno-mišičnimi obolenji, ki so ena najpogostejših oblik poklicnih bolezni smo preizkusili 3 sklope vaj (ob delovni mizi, ob steni in na stolu), ki jih je Katja simpatično poimenovala “vadba brez telovadbe”. Vaje, ki jih lahko izvajamo v gibalnih odmorih so bile prilagojene značilnostim sedečega in stresnega delovnega mesta. S temi preventivnimi gibalnimi vajami lahko sami največ storimo za svoje dobro počutje in življenje brez bolečin. 

V drugem delu pa smo se posvetili prehrani.  V zanimivem predavanju je Katja predstavila katere obroke izbrati, da dosežemo občutek sitosti, a nas hrana ne upočasni; kako s hrano povečamo produktivnost, spodbudimo sposobnosti razmišljanja, pomnjenja, koncentracije ter zmanjšamo neugodne učinke stresa in tudi katera živila so pomembna, da znižamo število sezonskih obolenj in posledično odsotnosti zaradi bolniške. Ker pa si stvari najbolje zapomnimo, če jih sami preizkusimo, smo tudi sami pripravili 5 različnih malic, ki jih lahko vzamemo s sabo na delo.

Med drugim smo pripravile tudi sirnike (video recept)

Ena izmed udeleženk je izkušnjo povzela takole:

Cilj brez načrta je samo želja« je misel, ki je bila zapisana na predavateljičini majici. Ta misel mi je povzročila možgansko nevihto. Velikokrat si zadam neke cilje tako na karierni poti, kot tudi osebnem življenju, vendar so velikokrat ti cilji ostali samo v željah. Na delavnico sem nisem prijavila zaradi januarskih zaobljub ampak me je nagovorila vsebina. Velikokrat začnem skrbeti zase šele ko obležim v postelji z vročino in antibiotiki. Na delavnici sem dobila motivacijo, da bom lahko za svoje boljše počutje poskrbela že z gibanjem na delovnem mestu in prehrano, ki bo nahranila moje možgane in ne samo potešila trenutni napad lakote. (Alenka G.)

 

Kako sestavimo zdrav krožnik? (video)

Slika krožnika na katerem eno polovico prekrivata sadje in zelenjava, eno četrtino škrobna živila in eno četrtino beljakovinska živila.

Veliko zanimivih receptov in drugih nasvetov za boljše počutje najdete na spletni strani https://www.dietetik-priporoca.si/.

Delavnica “Boljše počutje na delovnem mestu” je bila zame koristna, poučna in polna nasvetov. Kljub temu, da o tej temi načeloma že vsi veliko vemo, sem bila tokrat deležna tudi nekaj “aha” momentov. Posebej so me navdušile preproste gibalne vaje, ki jih lahko brez težav vpletem v svoj vsakodnevni urnik. Predavateljica je tudi razblinila mit o “prepovedanih” živilih. Naučila nas je, da si lahko brez slabe vesti občasno privoščimo tako čokolado kot hamburger, če le poskrbimo za uravnoteženo prehrano in da veliko naredimo že s tem, če namesto sladkih pijač izberemo vodo. Dejstvo, da smo se preizkusili tudi v praktični pripravi zdravih obrokov, je dodalo vrednost celotni izkušnji. (Anja P.)

 

Nekaj praktičnih vaj za aktivni odmor pa najdete na Youtube kanalih Primorske gospodarske zbornice in Zavoda Nefiks.